Milford Track

Het heeft mij in totaal 4 maanden gekost om alle great walks in Nieuw Zeeland te doen. De milford track was de laatste track die ik nog moest doen. En volgens de guide boekjes en brochures is dit één van de beste wandelingen in de wereld. Wegens slechte weer heb ik maar één filmpje gemaakt, zie hier onder. Tijdens het lopen kon ik wel zien dat dit een van de beste wandelingen is, maar doordat ik maar 1 dag goed weer had was het niet mijn personlijke favoriet. De reden dat de milford wordt beschreven als een van de beste wandelingen is doordat het de belangrijke elementen heeft. Je loopt door prachtige regenwoud langs rivieren en meeren. Je bent omringt door hoge bergen en je kan meer watervallen zien dan je kan tellen. Zelfs de hoogste waterval van Nieuw Zeeland is in deze track te zien. Op de tweede dag kom je boven de boom grens en kan je allemaal toppen met eeuwige sneeuw zien wat voor prachtige plaatjes kan zorgen. Dit zijn meestal de foto’s die je ziet als je Nieuw Zeeland gaat googlen, helaas had ik niet het perfecte weer. Maar ik mag niet klagen ik heb de eerste 3 maanden geen dag regen gehad.

Je gelooft nooit wie ik tegen kwam op de Milford Track, twee van de schrijvers van Lonely Planet New Zealand. Ze hebben mij toen ook nog geïnterviewd omdat ik verschillende hikes gedaan had, en ze wouden graag mijn mening over verschillende dingen. En misschien gingen ze dit gebruiken voor hun volgende guide boek tramping in Nieuw Zeeland. Als ik ook nog mijn kritiek op de huidige Lonely Planet in stuurde werd ik daar ook nog in vernoemd, aan het eind van de track vroeg ook geld om foto’s van mij te maken.

Ik ben zeer blij dat ik alle great walks voltooid heb en ook wel een beetje trots. In het begin was het allemaal nieuw dit meerdere dagen hiken, maar tijdens de laatste track was ik de meest ervaren hiker maar ook de jongste. Leeftijd staat dus niet gelijk aan ervaring (deze opmerking is voor namelijk voor papa). Het was bijvoorbeeld te zien in de hoeveelheid dat mensen meer brachten op de track. Ik neem alleen de cruciale dingen mee, het pakken van mijn backpack duurt minder dan 5 min waar andere wel meer dan een half uur nodig hadden. Of hoe je het beste je backpack op je rug kan doen, of de volgorde van pakken zodat je zwaarste onderin hebt lichtste boven in. En indien mogelijk je lunch, snacks en regen kleding bovenin.

Als ik terugdenk aan alle dingen die ik gezien heb tijdens de 9 trektochten kan ik er nog steeds van genieten. Zo zal ik nooit de stranden op de Abel Tasman Track vergeten, of de vulkanen op Tongariro Northern Circuit. Of de weer omstandigheden op Kepler Track met wind snelheden van 140 kmh en de hoeveelheid regen op Heaphy Track of de hoeveelheid modder op Rakiura Track. Natuurlijk vergeet ik ook nooit mijn domme actie in kajak op de Wanganui Journey. Of de prachtige uitzichten op Milford Track en Routeburn track. En de Lake Waikairaoma waar ik voor het eerst in mijn leven blaren en zandvliegen tegen kwam.

Mensen die weten dat ik alle great walks gedaan heb, want dit is natuurlijk niet iets wat ik voor me hou, beetje opscheppen is altijd leuk. Vragen vaak wat mijn favoriete walk is en dit is onmogelijk om te beantwoorden. Elke trektocht heeft zijn kwaliteiten, en dan zijn er nog andere elementen die zorgen voor een mooie herinnering zoals het weer en de mensen die je tegen komt. Als ik perfect weer op de Milford Track had was dat misschien mijn favoriet, als ik de wind op de Kepler track niet had gehad was hij ook minder indrukwekkend. Meestal vraag ik wat de mensen persoonlijk belangrijk vinden en dan adviseer ik er één. Bijvoorbeeld als ze stranden mooi vinden is het Abel Tas man. Of als ze een uitdaging willen zeg ik dat ze een totaal andere wandeling moet doen. Want na ze allemaal gelopen te hebben, zijn ze duidelijk gemaakt voor iedereen met verschillende condities. Je kan het jezelf moeilijker maken door hutten over te slaan of een tent mee te nemen en het te combineren met andere tochten. Want er zijn genoeg andere wandelingen die net zo mooi zijn alleen wat minder toeristisch en meer hiken dan wandelen. Maar voor iemand die voor hij naar Nieuw Zeeland kwam niet van wandelen hield en nog nooit een meerdere daagse tocht had gedaan was het perfect.

Zoals het er nu naar uit ziet was dit mijn laatste meerdere daagse tocht. Maar mijn plannen veranderen bijna dagelijks dus je weet nooit.

To be continued.


3 reacties aan “Milford Track”

 1. Arjan zegt:

  Erik,

  Dat klinkt al behoorlijk afsluitend, je hebt nog een halve maand!
  Zijn er nog dingen die je echt nogf wil doen of ga je al langzaam in de richting van het de luchthaven?

  Geniet er nog even van, zie jou of je volgende verslag snel tegemoet.

  Groeten.

 2. Anoniem zegt:

  Hallo Erik,
  Terecht trots op het halen van jouw doel: de ‘Great Walks’ want die heb je voor vertrek veel genoemd als belangrijk met hoge verwachtingen. Logisch, als de tijd begint te dringen, worden de keuzes lastiger. Maar….ook daarin wordt je meer ervaren!!! We horen straks wel wat je gekozen hebt. Zien we al naar uit, begin juni! Succes en veel belevenis de laatste weken.
  Groeten Pa

 3. Judith zegt:

  Trots, een berg aan ervaringen en mooie herinneringen dat is wat ik proef, fantastisch om te lezen. Tof dat je je doel van alle 9 walks hebt behaald. Daar kun je zeker trots op zijn!!

  Geniet van alles wat je nog ziet en doet in de komende weken. Genieten kan in kleine alledaagse dingen zitten. Zie, proef, voel en ruik alles om je heen. Veel plezier.

  liefs
  Judith

comments-bottom

Aanbevolen foto's

Canterbury Geplaats door author icon Erik mei 28th, 2013 | 2 reacties
Mount Cook Geplaats door author icon Erik mei 27th, 2013 | 3 reacties
Otago Central Rail T... Geplaats door author icon Erik mei 22nd, 2013 | 1 reactie

Hoogste gewaardeerd

Lake Waikaremoana Geplaats door author icon Erik
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes - 5,00 / 5)
Loading ... Loading ...
Heaphy Track Geplaats door author icon Erik
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes - 5,00 / 5)
Loading ... Loading ...
Tongariro Northen Ci... Geplaats door author icon Erik
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes - 5,00 / 5)
Loading ... Loading ...

Require Flash player